Tips voor hulpsoftware: schermlezers

Mensen die niet of slecht kunnen zien maken gebruik van een schermlezer om een website te bekijken. Een schermlezer (of: "screenreader") is software dat HTML-code van een webpagina vertaalt naar gesproken tekst. Je krijgt als gebruiker de pagina dus voorgelezen. En dan gaat het niet alleen om tekst, maar om álle informatie. Dus ook afbeeldingen, knoppen, links, tabellen, invoervelden, enzovoorts. Op deze manier kan iemand ondanks een visuele beperking toch gebruik maken van websites.

Voor het gebruik van een schermlezer is het van groot belang dat een pagina zo netjes en overzichtelijk mogelijk is opgebouwd in de HTML-code. Immers, als de code niet helemaal duidelijk is, weet de schermlezer niet wat er precies moet worden voorgelezen. Of worden elementen in een verkeerde (en dus onlogische) volgorde opgelezen. 

Bedenk dat iemand die gebruik maakt van een schermlezer meestal geen muis gebruikt. Probeer daarom bij het testen met een schermlezer, bijvoorbeeld de gratis te downloaden NVDA software, zoveel mogelijk alleen het toetsenbord te gebruiken. Let hierbij wel op dat de navigatie mogelijk anders is dan normaal, omdat een schermlezer gebruik maakt van sneltoetsen. Bij het testen op toetsenbord toegankelijkheid moet je er dus altijd aan denken om de schermlezer uit te zetten. De resultaten kunnen anders afwijken.

Titel en taal van de pagina

Twee dingen waar je als ziende gebruiker waarschijnlijk niet zo snel bij stilstaat, maar waar een blinde gebruiker haast niet zonder kan, zijn duidelijke titels van webpagina’s en een correcte taalinstelling.
Een schermlezer kijkt eerst in de HTML-code naar de taal en baseert zich daarop voor de uitspraak. Heb jij een pagina in het Nederlands geschreven, maar ziet de schermlezer in de code <html lang="en"> staan, dan wordt de pagina mogelijk op z'n Engels voorgelezen. Dat levert onverstaanbaar gebrabbel op. Check dus altijd of de taal correct staat ingesteld.

Ook als stukken tekst op je op je pagina stukken tekst hebt in een andere taal, moet je in de code een zogenaamde taalswitch doorvoeren. Het CMS waarin de website gebouwd wordt, moet deze optie ook in zich hebben.

Daarnaast moet elke pagina een <title>-attribuut hebben. Vaak is die wel aanwezig, maar is er niet nagedacht over de titel zelf. Zorg ervoor dat elke pagina een eigen unieke titel heeft en dat de titel goed weergeeft waar de pagina over gaat.